Na mijn review van de Reflect Flow PRO in-ears kreeg ik deze keer de Live Pro 2 in handen. Deze exemplaren ontvingen de Red Dot Design Award voor productdesign en dat is er ook aan te zien (in positieve zin uiteraard). De lezers die al eerdere reviews gelezen hebben van mij, weten dat ik zelf nooit in-ears zou kopen. Laat staan dragen. Tenzij het niet anders kan natuurlijk. In een tijd waarin heel wat fabrikanten/merken zich storten op het productsegment van True Wireless oortjes, is de markt stilaan verzadigd in keuze. Dat roept meteen de hamvraag op: wat hebben deze in-ears te bieden ten opzichte van de rest?

The box

Net zoals alle andere producten van JBL komen deze oortjes in een mooi gepresenteerde doos. Alle hoofdzakelijke specificaties worden vooraan vermeld. Achteraan vinden we een meer gedetailleerde uitleg van wat deze Live Pro 2 oortjes te bieden hebben. Voor deze test kreeg ik de oortjes toegestuurd in een zwarte uitvoering. Maar voor wie meer kleur wil, zijn ze beschikbaar in zilver, blauw en rosé. De oortjes zijn tevens niet vingerafdrukgevoelig en blijven lang mooi en proper.

Features

JBL Live Pro 2 review in-earsJBL zet vooral in op het feit dat de Live Pro 2’s True Adaptive Noise Cancelling oortjes zijn om perfecte gesprekken te voeren. Inclusief draadloos laden. Het merk claimt een autonomie van 40 uur. Verder zijn ze ook nog eens gecertificeerd volgens IPX5. Dit betekent dat je ze dus kan blijven dragen tijdens een regenbui of sportactiviteit. De Live Pro 2 in-ears van JBL kun je dus de hele dag blijven dragen. Waarom? Jij past zich aan alle omstandigheden. Je kan ze natuurlijk zelf ook aanpassen met één of enkele tikken via de oortjes of je smartphone.

In the box

In de doos treffen we de in-ears, een laadcase, aanpasbare tips, een USB-C laadkabel en een korte maar duidelijke handleiding aan. De case is degelijk, licht en komt met een led-indicator. Deze visualiseert de laadcapaciteit. Erg handig.

Voor de bediening zijn er verschillende commando’s die je kan geven via het ‘touch paneel’ op het oortje. Je kan tevens de hulp inroepen van Google, Siri of Alexa. Via het linkeroortje bedien je de noise cancelling. Tegelijkertijd wordt je in de mogelijkheid gesteld om oproepen aan te nemen (of weigeren). De voice assistant heb ik uit voorzorg niet gebruikt, anders gingen mijn Google apparaten ook in werking.

Met de rechter in-ear bedien je de muziekweergave, alsook het oproepbeheer. Een andere feature die erg leuk is: wanneer je een oortje uitneemt, wordt de muziek direct gepauzeerd. Wanneer je verder wilt luisteren: gewoon terug in het oor en hoppa! Qua batterij gaan de earbuds 10 uur mee zonder ANC, 8 uur met ANC. Verder kan je ze 2 maal volledig opladen in de case. In totaal goed voor zo’n 30 of 22 uur. Dit komt ongeveer overeen met wat je in realiteit haalt. Het hangt natuurlijk een beetje af van de noise cancelling stand die je gebruikt en hoe luid je luistert.

Connectiviteit en bediening

Koppelen met mijn smartphone ging heel vlot dankzij de Fast Pair-functie van de JBL Live Pro 2. Natuurlijk zorg je er best voor dat Bluetooth geactiveerd is op je toestel. Eenmaal gekoppeld, heb ik de JBL headphones app geïnstalleerd en voor de desbetreffende oortjes gekozen. Je kan alles instellen. Zo heb je direct een overzicht wat de batterijstatus is van de oortjes én case. Dit is zeer praktisch als je de oortjes niet direct in de omgeving hebt.

JBL Live Pro 2 review in-earsVia de applicatie regel je de noise cancelling (Adaptive, Ambient Aware en TalkThru). Je hebt keuze uit de volgende equalizer-instelling: Off, Jazz, Vocal, Bass, Club, Studio en je eigen EQ. Met die laatste kan je het geluid volledig afstemmen op basis van je eigen smaak/luistervoorkeuren. Na het overlopen van alle settings koos ik toch voor mijn eigen EQ in te stellen omdat de vooraf ingestelde settings niet ‘mijn meug’ waren. Deze heb ik ingesteld in de richting van de Harman curve omdat dit meer de instellingen zijn van mijn andere hoofdtelefoons.

Je hebt de app nodig om dit te doen, want dit kan niet rechtstreeks op de in-ears geregeld worden. Eenmaal alles staat ingesteld via de applicatie, heb ik deze verder niet gebruikt. Waarom? De functionaliteiten die ik nodig had, waren vooral op vlak van bediening (wat ik rechtstreeks via de in-ears zelf heb laten verlopen).

Ik heb vooral geluisterd met de adaptieve en ambient aware modi waarbij je nog van de muziek geniet. Bij TalkThru gaat deze naar de achtergrond om, zoals de naam het zegt, met iemand te praten.

The sound

JBL Live Pro 2 review in-earsOm de geluidsweergave te testen, gebruikte ik mijn Qobuz-playlist met zowel metal, pop als rustigere muziek. Ik luisterde naar verschillende geluidskwaliteiten zoals ze beschikbaar zijn (MP3, CD 16 bit, Hi-Res 24 bit). Zo passeerden de nieuwe plaatjes van Extreme, Edu Falaschi, Susanne Sundfor en Myrkur de revue. De Live Pro 2 in-ears klinken in mijn EQ preset super! Op die manier zijn ze in staat om meer dan voldoende laag weer te geven op een gecontroleerde manier. Stemmen komen mooi naar voren. Je hoort de fijnste details in het hoog. Ze gaan ook meer dan voldoende luid als je eens een feestje in je hoofd wilt hebben.

Prijs en conclusie

Voor 100 euro krijg je met de JBL Live Pro 2’s een set van super uitgeruste oortjes. Alles zit erop wat je maar wil. Ben je op zoek naar in-ears voor alledaags gebruik of zelfs puur om te sporten? Deze kunnen het aan! Kies je niveau van noise cancelling, een preset of je eigen EQ en gaan…

JBL Live Pro 2

9

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Geluidskwaliteit
  • Touch-commando’s en app
  • Prijs/kwaliteit

Cons

  • Klank out of the box
Verkooppunten van het merk jbl